Вівторок, 23.04.2024, 16:27
Вітаю Вас Гість | RSS

Логін:
Пароль:

Зарубіжна літ.

Головна » Твори з української літератури - Ліна Василівна Костенко


Що таке пісня? Це справжній скарб, в якому поєднуються талант і моральна краса людини. Тому з піснями Марусі Чурай рушали в походи козацькі полки гетьмана Богдана Хмельницького. Тому їх співав і співає український народ. І з тих пісень поставає талановита дівчина, віддана Батьківщині, вірна у коханні. Дзвінкий голос Марусі надихав запорозьких козаків на подвиги: Вона ж була як голос України, що клекотів у наших хорогвах! Адже вона і сама козачка. Хоч загинув батько, але загинув як «лицар», як козак. Ця дівчина пишалася своїми батьками, які навчили її бути сміливою, чесною, мати чуйну душу, навчили її мовчки переносити горе, а на це потрібна велика мужність. На все життя запам’ятала Маруся материнські накази:

  • Ø - Як не буде, не скигли, доню, то великий брид. Здушили сльози - не виходь на люди.

Болить душа - не виявляй на вид. І виросла Маруся, і покохала сусіда Гриця Боб-ренка, покохала щиро, відд ... Читати далі »

Категория: Твори з української літератури - Ліна Василівна Костенко | Просмотров: 2663 | Дата: 14.03.2010 | Комментарии (0)


На світі існує багато талантів: влучно збрехати або красиво сказати, непомітно вкрасти або поділитися останнім. І тільки від нас з вами залежить, який «талант» ми оберемо. Проте є й інші, високі та надзвичайні таланти. Наприклад, талант складати вірші. Таким талантом досконало володіє Ліна Костенко. Що ж нам відомо з її біографії? Народилася вона у березні 1930 року на Київщині. Писати вірші почала рано - в ранньому віці. Писала так багато, що врешті-решт в шістнадцять їх надрукували. Навчалася в Київському педагогічному інституті - не сподобалося. Задушлива атмосфера повоєнного життя в столиці України кінця 40-х років виявилася нестерпною. І вирішила Ліна Костенко виїхати до Москви - на свіже повітря. Опинилася вона там уже в літературному інституті. У 1957 р. виходить її перша збірка «Проміння землі», у 1958 р. - «Вітрила», у 1961 - «Мандрівки серця». Але потім Ліна замовчала. Це не значить, що вона забула, як пишуться вірші. Просто доб ... Читати далі »



Перше знайомство з Ліною Костенко зворушило мене до глибини душі. Як сталося, що така духовно красива людина не прийшла у школу, в душі дітей значно раніше? Яка спорідненість душі і думок з таким вже знайомим словом Лесі Українки! Слово нашої сучасниці одягнене в яскраву художньо-естетичну форму, виступає потужним носієм духовної енергії народу, примушує читача задуматися над багатьма проблемами життя, по-філософськи підійти до вирішення їх. Викликає повагу до поетеси те, що вона ніколи не йшла на угодовство з тоталітарним режимом, «не поклала лжу на струни». Мало того, вона завжди могла (і вважала це своїм моральним правом) подати руку допомоги своїм опальним друзям.

Л. Костенко поєднала в собі кращі риси митця - суворого ревнителя національних традицій, духовного донора української культури. Вона «не зміняє совість на харчі», бо «душа її у Бога на плечі». У поетеси слово - вчинок, а життя - як слово. В одній із з ... Читати далі »



Я вибрала долю собі сама. І що зі мною не станеться - У мене жодних претензій нема До долі - моєї обраниці. Л. Костенко. Ліна Костенко - справжній майстер слова, чесний і безкомпромісний, мислячий і самобутній художник. Вона стала гордістю свого народу, бо не йшла на компроміс із власною совістю. Уже перші твори показали великий талант молодої поетеси в когорті письменників-шістдесятників. Поезії Ліни Костенко вчать мріяти, примушують хвилюватися, задумуватися над своїм життям. І серед цих прекрасних творів - історико-філософський, соціально-психологічний роман у віршах «Маруся Чурай». Твір змальовує події з нашої далекої історії, з часів Хмельниччини. Авторка дотримується історичної правди. Вона розповідає про життя українських міст і сіл періоду визвольної війни українського народу під проводом Богдана Хмельницького. Одним із центральних образів твору є образ української дівчини Марусі Чурай. Маруся наділена поетичним таланто ... Читати далі »



Твори та реферати © 2024


  • Львів