П`ятниця, 19.04.2024, 05:21
Вітаю Вас Гість | RSS

Логін:
Пароль:

Зарубіжна літ.

Головна » 2011 » Листопад » 19 » Захоплююча інтрига твору А. Конан Дойля «Собака Баскервілів»
13:42
Захоплююча інтрига твору А. Конан Дойля «Собака Баскервілів»


Не Артур Конан Дойль відкрив світу детективи. «Батьком» детективного жанру був Едгар По - автор блискучих оповідань, у яких уперше з’явився но-шй персонаж - професійний детектив. Але зробив образ більш довершеним саме англійський письменник Артур Конан Дойль, лікар за освітою. Персонаж детектив Шерлок Холмс з’явився у письменника не одразу. Конан Дойль багато вивчав людей, їх поведінку, професійні навички. Студентом він навчався у доктора Белла, який змушував учнів робити висновок про професію та характер людини, спостерігаючи її зовнішній вигляд і поведінку. Конан Дойль вважав інтелект найважливішим для будь-якої людини, цінував у людях полю, силу уяви, наполегливість. Письменник і сам мав усі ці якості, тож багато Хто з читачів і сьогодні думає, шо Артур Конан Дойль і його славетний персонаж Шерлок Холмс - одна й та сама людина.

Шерлок Холмс - цікава особистість. Він джентльмен і інтелігент, людина холоднокровна і стримана у емоціях, однак не байдужа до людей, гуманна та безкорислива. Холмс з ненавистю ставиться до проявів зла, насильства, жорстокості. Один з найцікавіших творів про Холмса - повість «Собака Баскервілів». У ній розповідається про те, як злочинці хотіли заволодіти спадком Генрі Баскервіля. Для цього вони використали старовинну легенду про страшного пса, який лякає усіх представників роду до смерті. За цим твором був знятий прекрасний фільм, у якому роль Холмса блискуче виконав Василь Ливанов, а його друга Ватсона зіграв Віталій Соломій. Чудовий, яскравий образ американця, сера Генрі Баскервіля, створив Нікіта Міхалков.

Конан Дойль започаткував у своїй творчості багато прийомів, якими детективи користуються і нині. Автор послідовно показує процес мислення детекти-на, як саме розкриваються злочини. Інтрига, розкриття злочину, страшні його наслідки не є метою письменника. Конан Дойль не загострює увагу читача на жорстокості і насильстві, однак дуже уважно розглядає соціальні умови злочину. Конан Дойль безжально розправляється зі злочинцем Степлтоном, показує, що кожен, хто має злочинні наміри, особисто риє яму, в яку сам і впаде. Степлтон гине у тому болоті, яке використовував для нагнітання страху. Часто письменник жаліє злочинців - маленьких людей, доведених до відчаю жадібністю, хтивістю, лихою сильних світу сього - тих, хто і с справжніми злочинцями. Він розуміє становище Лори Лайне, яку хитро використали для заподіяння смерті одному з Баскервілів.

У оповіданнях про Шерлока Холмса змальовані майже усі соціальні верстви Англії - від міністрів до хлопчаків-жебраків з вулиці. І дуже часто хлопчаки та бідні люди бувають чесніші і добріші за представників «вищого світу», чиновників, багатіїв, які зайняті тільки собою і своїми величезними статками. Тому друз’ Ватсон і Холмс схильні пожаліти злочинця Седдона, який ховається у болотах-саме там, де чується страшне виття міфічної Собаки Баскервілів. Детектив і йог друг розуміють, хто (Селдон чи Степлтон) справжня потвора.

Змальовуючи Холмса-професіонала, автор наділяє свого героя і звичайний ми людськими якостями. Холмс цінує дружбу з доктором Ватсоном, мовчаз ну приязність та доброзичливість міссіс Хадсон. Наділивши Холмса високії інтелектом, блискучою логікою та інтуїцією, автор дає детективові і людські риси - упертість, інколи зарозумілість, і водночас вміння визнавати свої помилки. У Холмса є і своєрідна візитна картка, за якою його впізнають в усьому світі: Холмс палить люльку. Кожний злочин для Холмса - своєрідна математична задача з багатьма неві-домими, найскладніший психологічний ребус. Холмс володіє, на погляд Конан Дойла, вищими науками, які повинна знати освічена людина - хімією, фізикою, механікою. Усі ці сухі технічні знання врівноважує любов Холмса до муч зики. Саме музика піднімає Холмса над брудним світом, зануреним у злочини, Дивні звуки скрипки, на якій грає великий детектив, дають зрозуміти, що є вщ ший світ, чистий і прекрасний. Можливо, саме завдяки усьому цьому Шерлок Холмс - великий гумані захисник справедливості, поборник моральних цінностей - улюблений пер наж читачів усього світу.
Категорія: Твори з зарубіжної літератури - Твір з літератури 7 клас | Переглядів: 1760 | | Рейтинг: 4.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Твори та реферати © 2024


  • Львів