П`ятниця, 29.03.2024, 00:26
Вітаю Вас Гість | RSS

Логін:
Пароль:

Зарубіжна літ.

Головна » 2010 » Березень » 14 » Наталка — типовий образ української дівчини-селянки
18:48
Наталка — типовий образ української дівчини-селянки



П’єса «Наталка Полтавка» І. Котляревського - один із перших драматичних творів нової української літератури, який реалістично змалював життя українського села XIX століття. В основу сюжету автор поклав типові моменти дійсності: віддання дівчини заміж за багатого, нелюба і розлучення з коханим парубком, бідняком. В народних піснях, думах того часу теж дуже часто зустрічається подібна життєва ситуація. Тому головна героїня п’єси «Наталка Полтавка» - цілком типовий образ української дівчини, представниці народних мас, який завдяки вдалому перу письменника об’єднав у собі найкращі риси дівчини-українки: розум, любов, добре серце. її духовна сила і чарівна краса дивують нас і зараз. З теплотою й щирістю змальовує письменник образ Наталки. Це - образ чесно роботящої, здібної селянської дівчини, багатою душевною красою. Досить правдиву її характеристику подає виборний: «Золото - не дівка!… Окрім того, що красива, розумна, моторна і до всякого діла дотепна, - яке в неї добре  це, як вона поважає матір свою; шанує всіх старших себе; яка удяща, яка рукодільниця; себе і матір свою на світі держить». Але не тільки цими рисами приваблює образ Наталки.

 

Вона мужня, рішуча, з тверезим поглядом на життя. Наталка добре усвідомлює нерівність між бідною селянкою і багатим возним. «Ви пан, - говорить Наталка возному, - а я сирота; ви багатий, п я бідна; ви возний, а я простого роду». Ця розмова показує, що солянська дівчина розумніша за хитрого «юристу». Наталка не лише кохає й страждає; вона здатна захистити свою гідність, нона бореться за здійснення своїх мрій, за своє щастя. Ось чому розмова її з матір’ю про женихів показує її здатність до глибокої критичної оцінки людей. В поведінці Наталки яскраво виявляється усвідомлення своєї людської гідності. Ось чому є характерними слова її пісні:

  • Небагата я і проста, но чесного роду,
  • Не стижуся прясти, шити і носити воду.

 

Вона весь час турбується про свою матір, дуже лагідна і ніжна у розмові з нею, що свідчить про велику повагу і любов до рідної неньки. Та й взагалі з усіма людьми Наталка поводиться доброзичливо, з відкритою душею. «Добра дитина», - каже про неї Терпилиха. Про її добре серце говорить і виборний. Материні сльози й докори примушують її погодитись вийти заміж за возного. Вона готова на самопожертву, щоб заспокоїти в старості матір. Така ситуація була дуже типовою для українського села XVIII-XIX століття, коли бідну дівчину примушували батьки або вона сама жертвувала своїм коханням, щоб якось забезпечити, покращити долю, злиденне життя родини. Але Наталка здатна і до сміливих, рішучих дій. Коли повернувся Петро, вона рішуче виступає проти звичаїв, не відступає перед погрозами возного і заявляє: «І коли на те йде, так знайте, що я вічно одрікаюсь од Петра і за возним ніколи не буду». Так в образі Наталки Котляревський змалював типові риси простого українського народу: енергійність, здатність до боротьби, усвідомлення своєї гідності, волелюбність. Наталка, протестуючи проти одруження з возним, оцінює це одруження для себе, бідної дівчини, як кріпацтво. «У пана така жінка буде гірше наймички… буде кріпачкою», - говорить вона виборному. В цих словах чути негативне ставлення до кріпосницьких відносин. В образі Наталки Котляревський живо й реалістично підносить високі розумові і моральні якості низів тогочасного суспільства. Якщо образи возного й виборного показані в сатиричному плані, то Наталка - образ цілком позитивний. Це відчувається не тільки в її поведінці, але й у мові.

Категорія: Твори з української літератури - Іван Петрович Котляревський | Переглядів: 9712 | | Рейтинг: 3.8/40
Всього коментарів: 211 2 3 »
21 алекс  
0
другого нема

20 Вильгельмина Нойман  
0
вахах,та да.у нас было такое.но не с этим )))))))весь класс с инета списал.а он был один единственній с такой темой на весь инет.и потом когда началась контрольная,такая лажа была))))))

19 lena))  
0
да бывает...мои соболезнования****

18 lena))  
0
норм самое главное что б с класа никто такое не написал) и в паролели тоже а то будет...(

17 ******  
0
Спасибо)))Помогло если чуток переделать балов 10 гарантировано))))

16 Влад  
0
Спасибо Огромное

15 Янка  
0
Так 9а никто его не берёт...я его пишу...вроде норм)

14 Randy Orton  
0
cool. 10 balov

13 нерп  
0
ничё так

12 Вильгельмина Нойман  
0
вроде подошёл,но пока оценки нет(

1-10 11-20 21-21
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Твори та реферати © 2024


  • Львів