Четвер, 28.03.2024, 12:16
Вітаю Вас Гість | RSS

Логін:
Пароль:

Зарубіжна літ.

Головна » 2011 » Листопад » 19 » Трагічність долі Есмеральди. Твір за романом Віктора Гюго «Собор Паризької Богоматері»
13:38
Трагічність долі Есмеральди. Твір за романом Віктора Гюго «Собор Паризької Богоматері»


Есмеральда - улюблена героїня Віктора Гюго, для нього вона втілення кращих людських рис. Письменник захоплюється її красою,. щирою вдачею, співчуває жорстокій долі. Внутрішній світ дівчини - світлий, прозорий, романтичний. Він відбитий в її піснях, а пісня - це завжди душа народу. Гордість та почуття власної гідності притаманні Есмеральді. Вона чудова, коли танцює чи співає. Дівчина дуже любить свою кізку, добре до неї ставиться, доглядає її, а також вчить деяким «фокусам». Есмеральда - добра та чуйна людина. Почувши волання горбаня Квазімодо на Гревському майдані, де його шмагали нагаями за неї ж, «циганка» єдина з усієї багатотисячної юрби підійшла до в’язня та напоїла його водою зі своєї фляги. В. Гюго зазначає: «чудова, свіжа, чиста, чарівна й тендітна дівчина милосердно прийшла на допомогу цьому втіленню нещастя».

Побачивши біля ешафоту у «Дворі чудес» П’єра Гренгуара, який свого часу допоміг їй у скрутну хвилину, вона погоджується «узяти його собі за чоловіка»! І хоч шлюбної ночі не сталося, засуджений до шибениці був урятований. Гнші жінки, що теж могли врятувати його, запитували у засудженого: «Ану, покажи свій плащ», «Капелюх?», «Черевики?». Нічого цього він не мав, і все ж Есмеральда взяла його за чоловіка, щоб врятувати людину. Дівчина зробила це безкорисливо, бо для неї було не важливо, який майновий стан цієї людини.

Найчільніше місце в душі героїні займає кохання. Вона палко покохала ротмістра Феба де ЦІатопера, котрий свого часу врятував її від викрадення. Але Феб, на жаль, не був тією іде&іьною і красивою людиною, яку вбачала в ньому дівчина. Він лише прагнув своєю зовнішністю досягти ефекту, щоб, вигідно одружившись, поправити майновий стан. Саме тому ця романтична любов виявилась для Есмеральди трагічною. Есмеральда - серйозна и високоморальна людина: перш ніж дозволити собі близькість з коханим, вона запитує Феба про його віру, про вінчання з ним, посвящає його в таємницю свого амулета. Дівчина переживає хвилини сорому, і «якби не рум’янець, що палав на її щоках, то можна було подумати, що це статуя Соромливості». «Циганка» спокійно дивиться в майбутнє, яке не обіцяє їй, танцюристці, шлюбу з офіцером-шляхтичем: їй небагато потрібно, щоб бути щасливою. Усе це свідчить про те, що перед нами великої сили краса, великої сили пристрасть, багатство душі й моралі, що-могло б прикрасити й значнішу особистість, ніж Феб.

В ім’я свого полум’яного кохання Есмеральда навіть згодна стати коханкою Феба, а потім і служкою, щоб чистити його остроги, одяг, взуття. Отже, перед нами цільна натура, довершена і душею, і тілом. Автор милується,своєю героїнею. Дівчина з народу, вона сама є душею народу в своїх, піснях і танцях, у високому розумінні краси. Цей роман змушує кожного замислитися над сенсом людського буття, над тим, що найважливіше в житті мати добре серце та щиру душу, не бути байдужим до чужого горя..
Категорія: Твори з зарубіжної літератури - Твір з літератури 8 клас | Переглядів: 856 | | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Твори та реферати © 2024


  • Львів