П`ятниця, 19.04.2024, 12:10
Вітаю Вас Гість | RSS

Логін:
Пароль:

Зарубіжна літ.

Головна » 2011 » Листопад » 19 » Формування особистості американського школяра
13:26
Формування особистості американського школяра


Шкільний твір По романі Дж. Селінджера "Над прірвою в житі”. Творчість американського письменника Дж. Селінджера доводиться на середину XX століття, але його добутки близькі й зрозумілі сучасної молоді. Селінджера дуже хвилювала проблема становлення парубка, його складного духовного миру. Роман "Над прірвою в житі” повністю присвячений аналізу життя й учинків головного героя, юнака Холдена Колфілда, що намагається знайти своє місце в житті. Найбільше на світі Холден боїться стати таким, як всі дорослі. Він уже був виключений із трьох коледжів за неуспішність. Холден не хоче вчитися лише для того, щоб "працювати в якій-небудь конторі, заробляти безліч грошей і їздити на роботу в машині або в автобусах по Медісон - авенго, і читати газети, і грати в бридж всі вечори, і ходити в кіно…”. Життя більшості забезпечених американців неприйнятна для -Холдена, тому що вона, на його думку, несправжній і ілюзорна, Юнак багато читає, намагаючись у книгах знайти відповіді на свої питання. "Взагалі, я дуже неосвічений, але читаю багато”, - сповідається Холден. Але однаково зіткнення з реальним життям не уникнути, і Холден конфліктує із учителями, родителями, однокласниками. Він дуже соромливий, уразливий, нелюб’язний, найчастіше буває просто грубий, глузливий. Такий характер складається в Холдена через щиросердечну самітність, через те, що його життєві цінності не збігаються із критеріями дорослих. Холдена обурює "показуха” і відсутність самої елементарної людяності. Навкруги обман і лицемірство: брешуть у привілейованій школі, запевняючи, що виховують гарних людей. Бреше вчитель Спенсер, заявляючи, що життя однакове у всіх людей. Намагаючись піти від неправди, недовіри між людьми, Холден вишиковує власний мир.



Поїздка в Нью-Йорк зіграла величезну роль у формуванні Холдена як особистості. Він з подивом зауважує, що сутенерство, проституція, насильство й обман співіснують із милосердям і добротою. Дві черниці, зустрінуті Холденом у поїзді, не тільки вчать дітей, але й збирають милостиню для бідних. Холден багато думав над цим, поступово розуміючи, як важлива осмислена, що має мета життя. "Ці дві черниці не виходили в мене з голови. Я все згадував цей старий солом’яний кошик, з якої вони ходили збирати лепту, коли в них не було уроків”, - зі смутком думав Холден, розуміючи, що його знайомі ніколи не наважаться на таке життя. Холден мріє врятувати дітей від прірви дорослого життя, де панують лицемірство, неправда, насильство, недовіра. "Моя справа - ловити дітлахів, щоб вони не зірвалися в прірву. Розумієш, вони грають і не бачать, куди біжать, а отут я підбігаю й ловлю їх, щоб вони не зірвалися. От і вся моя робота. Стерегти хлопців над прірвою в житі”, - таке заповітне бажання Холдена Колфілда. Холден стає терпимий, він формується як особистість.

Роман Селінджера вийшов у світ в 1951 році й через кілька місяців посів перше місце в списку американських бестселерів. У цей час цей роман став класикою не тільки американської, але й світової літератури. Становлення особистості, формування морального миру підлітка - ці проблеми завжди хвилювали людей.
Категорія: Твори з зарубіжної літератури - Твір з літератури 10 клас | Переглядів: 811 | | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Твори та реферати © 2024


  • Львів